Wat te doen als mijn e-mail als spam Mijn mail word als spam gemarkeerd, wat te doen?

Help! Mijn mail wordt gezien als spam!

Een veelvoorkomend probleem: mails verzonden vanaf je VPS worden gezien als spam, bijvoorbeeld door Gmail of Hotmail. In dit artikel enkele tips die kunnen helpen bij het oplossen van dat probleem.

1. Controleer of het IP van je VPS voorkomt op een blacklist
    Het kan zijn dat er eerder spam is verzonden vanaf je VPS, bijvoorbeeld doordat een Wordpress-installatie is misbruikt. Het IP wordt dan op een blacklist geplaatst, waarna veel ontvangers alle mailberichten van je VPS als spam classificeren. Vaak heb je daarvan al een bericht ontvangen van ons Abuse-systeem.

Een handige tool om dit te controleren vind je hier: http://mxtoolbox.com/blacklists.aspx

Vul het IP-adres van je VPS in en klik op 'Blacklist Check'. Als er vermeldingen zijn dan worden die na enkele seconden weergegeven. Afhankelijk van de blacklist kun je direct zien waar de vermelding op gebaseerd is en hoe je het IP kunt delisten. Maar pas op! Vraag pas delisting aan als de veroorzaker is gevonden, anders wordt je IP binnen enkele minuten weer opnieuw toegevoegd! Sommige blacklists hanteren ook een maximum aan het aantal keer dat je delisting kunt aanvragen binnen een bepaalde tijd. Doe dit dus pas als je zeker weet dat het onderliggende probleem is opgelost.

2. Controleer of de combinatie van de hostname en reverse DNS kloppen.
    De hostname van je VPS is standaard vpsXXXX.directvps.nl. We maken daarvoor automatisch een reverse (PTR) en forward (A) DNS-record aan. Mocht je de hostname en/of reverse DNS hebben aangepast, zorg dan dat ze overeenkomen. Zorg ook dat het bijbehorende forward DNS-record bestaat.

3. Controleer het SPF-record van je domeinen
    Elk domein dient een correct SPF-record te hebben, dat aangeeft welke (mail)servers gemachtigd zijn om namens het betreffende domein mails te verzenden. Dit moet voor elk domein worden ingesteld, vergeet een eventuele aanpassing dus niet voor al je domeinen door te voeren.

Alle informatie over SPF vind je hier: http://www.openspf.org/

Een SPF-record ziet er standaard ongeveer zo uit: "v=spf1 ip4:123.123.123.123 ip6:2a02:2308:10::x:y -all"
    Waarbij 123.123.123.123 het primaire IPv4-adres en 2a02:2308:10::x:y het primaire IPv6-adres van je VPS is.

Je mag meerdere IP-adressen opgeven. Bijvoorbeeld: "v=spf1 ip4:IpV4VanJeVPS ip4:IpV4VanJeISP ip6:IPv6VanJeVPS -all"

N.B. 1: Vergeet vooral het IPv6-adres niet! Je vind de standaardwaarde op ons Controlpanel op de pagina Netwerk.
    N.B. 2: Vaak wordt "~all" gebruikt in plaats van "-all". Dit kan problemen geven bij Gmail/Hotmail, dus gebruik deze liever niet.

4. Activeer DKIM op je server en voor je domeinen
    DKIM 'ondertekent' de mails die je VPS verzendt, zodat ontvangers kunnen controleren of de mail daadwerkelijk van je VPS komt.

Om DKIM te activeren moet je deze optie inschakelen binnen je mailserver en een record toevoegen aan het DNS-record van al je domeinen.

Alle informatie over DKIM vind je hier: http://www.dkim.org/
    Een handige howto voor Directadmin vind je hier: http://help.directadmin.com/item.php?id=569

5. Voeg een DMARC-record toe aan het DNS-record van je domeinen
    Het DMARC-record geeft ontvangers de mogelijkheid om een mail die als spam wordt gezien aan je te melden. Sommige mailproviders geven je 'bonuspunten' als je dit record beschikbaar hebt. Wordt er door je VPS per ongeluk eens spam verzonden, dan ben je in ieder geval zo snel mogelijk op de hoogte.

Alle informatie over DMARC vind je hier: https://dmarc.org/

Deze helppagina's van DirectAdmin helpen je ook bij het analyseren van spam problemen afkomstig van je VPS wanneer je DirectAdmin gebruikt.
https://help.directadmin.com/item.php?id=455
https://help.directadmin.com/item.php?id=81
https://help.directadmin.com/item.php?id=317
https://help.directadmin.com/item.php?id=357

Lukt het ondanks deze tips niet om het probleem op te lossen, of kun je hulp gebruiken bij een van de genoemde punten? We zijn je graag van dienst! Neem gerust contact op met support@directvps.nl voor de mogelijkheden.